Cum aratau copertele revistelor de moda de-a lungul timpului

Categories Inspiration

In zilele noastre, o rezista de moda nu mai are neaparat acelasi impact pe care l-ar fi avut in urma cu 10 ori 20 de ani. Experienta cititorului se rezuma mai mult la mediul online si se pierde din placerea de a rasfoi paginile proaspat printate ce inca miros a cerneala. Din punct de vedere ecologic, asta este un lucru bun pentru ca nu se mai consuma hartie. You get the point. Pe de alta parte, revistele au atras mereu prin editorialele glamouroase si bine puse la punct, iar cel mai important editorial se regasea pe coperta care timp de o luna impanzea chioscurile de ziare. Munca din spatele unei coperti poate parea simpla si distractiva – sa te inconjori de haine, machiaj – dar va asigur ca e mult mai mult de atat. Pentru acele cateva cadre se trag 1000, pentru o coafura aparent simpla se sta 2 ore pe scaunul hairstylistului, iar pentru acele tinute care vin turnate pe model sunt zile intregi de cautari si de nopti albe in care stilistii fac toate combinatiile pentru a iesi un outfit perfect.

Începuturile

Publicațiile din lumea modei au fost un punct de interes de la inceputurile anilor 1900, pe atunci fiind complet diferite față de ceea ce vedem noi între paginile revistelor. Dar am zis că disutăm despre coperte! Ei bine, atunci coperta era realizată de un ilustrator, abia în anul 1932, Vogue America a lansat prima ediție cu o fotografie pe copertă. Chiar Salvadore Dali a colaborat cu Vogue pentru 2 dintre coperte, desenele sale specifice îmbinându-se armonios cu lumea modei.

De la o publicație la alta, coperta intruchipa un alt ideal feminin. Vogue și Harper’s Bazaar arătau lumea modei fără limite, creațiile se bazau pe tendințele vremii și coperta era o piesă de artă fără granițe. Vanity Fair arăta mai mult zona de lifestyle luxuriant, astfel erau reprezentate poveștile din spatele copertei. Cosmopolitan realiza portretul femei americane a momentului, de-a lungul timpului s-au succedat diversele etaloane de frumusețe.

Prima ediție Vogue, 1892
Una dintre copertele realizate de Salvadore Dali, Vogue Paris Aprilie 1944
Vogue Iulie 1933
Vogue Iunie 1923
Vanity Fair Martie 1927
Vanity Fair Mai 1919
Cosmopolitan Februarie 1940
Cosmopolitan Martie 1945

Trecerea de la ilustrații la fotografie

Inceputurile anilor 50 au venit cu tot mai multe coperte ce aveau ca bază fotografii. Deși au fost implementate cu câțiva ani înainte, acum au luat cu adevărat amploare editorialele, astfel au ajuns la produsul final pe care îl putem vedea și noi în ziua de azi. Conceptele pentru editoriale erau mult mai simple, fotografiile păreau mult mai naturale în privința a ceea ce transmitea modelul. Se regăseau atât zambete nonșalante cât și întruchiparea eleganței din perioada respectivă. Ceea ce se cerea era o imagine perfectă, aspirați

Vogue UK IUlie 1953
Vogue Iulie 1955
Harper’s bazaar Iunie 1952
Harper’s Bazaar Iunie 1953
Harper’s Bazaar Februarie 1955
Harper’s Bazaar Iulie 1958

Anii ’80-’90 și era supermodelelor

Perioada asta a fost dominată de aparițiile supermodelelor. Frumusețile ce defilau la prezentările  Chanel și Versace erau acum și fețele revistelor de modă. Termenul de supermodel a devenit popular în anii ’80 și a fost atribuit modelelor de succes care aveau cele mai multe apariții la case cât mai mari de modă. Multre dintre acestea au rămas preferate ale publicului și în ziua de azi. Claudia Schiffer a declarat că “pentru a deveni supermodel trebuie să apari pe coperta tuturor revistelor în același timp, așa lumea te poate recunoaște”. Multe dintre ele au reușit acest lucru. Cele mai sonore nume sunt Turlington, Campbell, Crawford, Evanghelista, Schiffer și Moss, ele au fost denumite The BIg Six.

Vogue 1987
Christy Turlington
Vogue decembrie 1990
Christy Turlington
Vogue mai 1992
Claudia Schiffer
Vogue august 1993
Claudia Schiffer
Vogue februarie 1990
Cindy Crawford
Vogue ianuarie 1992
Cindy Crawford
Vogue Italia
Linda Evanghelista
Vogue septembrie 1987
Linda Evanghelista
Vogue mai 1996
Naomi Campbell
Vogue martie 1995
Naomi Campbell

Vedetele pe copertă

În ultimii ani revistele nu mai pot risca să-și piardă din popularitate așa că apelează la vedetele momentului pentru aparițiile de pe copertă. Fie că este vorba de un model, actriță ori cântăreață, cele mai în vogă vedete sunt mereu pe copertele revistelor de modă. În acest fel revistele își atrag cititori, iar vedetele își consolidează statutul. Toate numele sonore au avut parte de cel puțin un editorial și acestea sunt mereu extrem de bine conturate, cu concepte intens lucrate și studiate în detaliu.

copertele revistelor de moda
Alicia Vikander
copertele revistelor de moda
Bella Hadid
copertele revistelor de moda
Beyonce
copertele revistelor de moda
Blake Lively
copertele revistelor de moda
Emilia Clarke
copertele revistelor de moda
Hailey Baldwin
copertele revistelor de moda
Helena Bonham Carter
copertele revistelor de moda
Keira Knightley
copertele revistelor de moda
Lady Gaga
copertele revistelor de moda
Margot Robbie
copertele revistelor de moda
Nicole Kidman
copertele revistelor de moda
Rihanna
copertele revistelor de moda
Selena Gomez
copertele revistelor de moda
Taylor Swift
copertele revistelor de moda
Zendaya
Style architect
Fashion editor
Fondator Bucuresti Stilat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *