Etic vs. Sustenabil vs. Slow Fashion

Categories Inspiration, Stories
etic

Dacă ești nou pe scena etică/sustenabilă/slow fashion, cu siguranță ai auzit folosindu-se temenii aceștia și probabil te-ai întrebat care este diferența dintre ei. Poate chiar ai observat că uneori, ceea ce consideră o persoană sau o companie ca fiind etic, poate să aibă o definiție diferită față de altcineva. Așa că hai să clarificăm confuzia din start – nu există o definiție reală, universală pentru moda etică, în timp ce există mult mai clar exprimat conceptul de modă sustenabilă și slow fashion.

Modă sustenabilă 

Acest concept face referire la efectele date de producția de haine asupra mediului. Există numeroase moduri de a ajuta mediul. Asta incluzând reducerea folosirii pesticidelor pentru creșterea bumbacului, folosirea materialelor sustenabile care nu sunt produse chimic, folosirea vopselelor nepoluante, reducerea consumului de apă, reducerea consumului de energie electrică, folosirea materialelor reciclabile. Lista oportunutăților pentru a fi un brand de modă sustenabilă poate continua.

 

Slow Fashion

Este conceptul care face referire la stiluri, design și calitatea pieselor, precum și la intenția cu care sunt făcute. Asta implică achiziționarea unor haine fabricate din materiale durabile și îndepărtarea față de trendurile fluctuante, astfel poți purta piesele care-ți plac pentru mai mult timp.

Dar ce înseamnă moda etică? Am un răspuns personal la întrebarea asta.

Moda etică

Face referire la cum sunt fabricate hainele, cumprinzând totul dela modul în care este crescut bumbacul până la modul în care sunt tratați cei ce lucrează în fabrici. De asemenea modul în care sunt plătiți și siguranța de la locul de muncă.

Uneori, moda sustenabilă și modul în care sunt tratate animalele sunt tot sub umbrela modei etice, fiind și acestea aspecte rezonabile ce contribuie la definirea conceptului. Este etic să iei în considerare mediul decât să produci cantități ridicole de haine? Cu siguranță! Este etic să tratezi animalele cu respect atunci când folosești produse de la ele? Desigur!

Totuși, este bine să se facă o diferență între concepte și să fie totul cât mai specific.

Iată un mic rezumat:

Moda etică – cuprinde drepturile omului

Moda sustenabilă – cuprinde mediul

Slow Fashion – cuprinde calitatea hainelor

Sursă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *