Dragoș Crăiță – Design românesc

Categories Bucharest now, Inspiration

Am revenit cu seria de mini-interviuri cu designeri, astăzi este în lumina reflectoarelor Dragoș Crăiță. El reprezintă cu succes noua generație de designeri, cu o viziune fresh dar este realist în ceea ce privește evoluția modei. Eu personal am fost foarte încântată de discuția purtată cu el și pot spune cu mâna pe inimă că sunt mândră că am întâlnit un astfel de om.

 

Atitudinea face diferența, iar atitudinea lui era completata de un outfit în ton cu personalitatea sa. Începutul a fost promițător, iar ceea ce a urmat a fost și mai încântător. Nu vă mai rețin și trecem direct la interviu.

Când a apărut pasiunea pentru design și ce a determinat apariția sa?

Dragoș: “Aici e o poveste foarte drăguță. Atunci când eram copil făceam haine pentru păpuși. Pe lângă mașinuțele de rigoare, făceam din cârpe niște improvizații pe post de haine pentru păpuși. Mereu am avut o înclinație către artă, am făcut dans contemporan, sculptură, teatru, desen, pictură. De mic am fost artist iar pe la 13 ani a fost o schimbare radicală în stimul meu vestimentar, deodată am devenit acel adolescent mereu interesat de trenduri. Am început cursuri și am aplicat la UNArte și am intrat la buget. De aici am ajuns să fac ceea ce fac acum.”

Ce vrei să transmiți prin creațiile tale?

Dragoș: “În general, principalul lucru după care m-am uitat a fost calitatea pentru că, de mic, m-am raportat la brand-uri de top și mereu mi-am dorit să ofer calitatea respectivă. Vreau ca persoanele care vor purta creațiile mele sa-și găsească identitatea vestimentară pentru că este foarte important să simți haina pe care o porți și nu haina să te poarte pe tine. E important ca oamenii să se regăsească în creațiile mele.

Care sunt sursele tale de inspirație?

Dragoș: “Găsesc inspirație în orice, într-o cutie, într-o ramă, într-o frunză. Acum, recent, m-a fascinat structura frunzei. Mă uitam la o frunză de la planta pe care o am în casă și i-am observat nervurile, așa mi-a venit ideea de a embosa niște piele cu structura respectiva. În general îmi găsesc inspirația în lucrurile mai puțin convenționale, de exemplu textura pielii, atât pielea care se folosește la creații cât și textura pielii  umane.”

În procesul de creație iei în calcul și trendurile actuale sau te bazezi doar pe viziunea ta?

Dragoș: “Moda fără trenduri nu exista. Trebuie sa-ți updatezi creativitatea împreuna cu trendurile pentru că exista mereu schimbare. Categoric trebuie studiate trendurile pentru ca dau tonul în moda.

În momentul de față ai o colecție la care lucrezi? Dacă da, ne poți spune mai multe despre aceasta?

Dragoș: “Pregătesc colecția de licență, fiind prima mea colecție din toate punctele de vedere. Ceea ce pot spune este că această colecție va fi un manifest împotriva tuturor doctrinelor nescrise ale societății. Uneori exista blocaje la nivel de exprimare pentru că societatea are tendința de a judeca și de a pune la colț. Voi veni cu un mesaj vizual în haine foarte puternic, care va exprima dezinhibarea la nivel psihic, sexual și comportamental. Un om liber și dezinhibat din toate punctele de vedere.

Care a fost punctul cel mai dificil din cariera ta de designer?

Dragoș: ” Să găsesc oamenii cu care sa pot să lucrez orice. De creativitate nu duc lipsă iar atunci când am ceva în gând și văd că mă lovesc de bariere când vine vorba de confecție este putin frustrant, știu ca este ceva realizabil dar am nevoie de oamenii care să știe să facă asta. O alta problema: resursele și capitalul. Este ceva important pentru că atunci când vrei să realizezi ceva elaborat ai nevoie de niște resurse, mașinării, capital, deoarece până la produsul finit se fac teste. Astea au fost probleme pe care le-am întâmpinat.

Vrei sa transmiți ceva cititorilor?

Dragoș: ” Îmi doresc ca voi să vă regăsiți în mica noastră discuție și să vă găsiți identitatea vestimentară.

Puteți vedea creațiile lui Dragoș pe Instagram  și pe Facebook.

Noi ne auzim data viitoare!

Kisses

 

 

Style architect
Fashion editor
Fondator Bucuresti Stilat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *