Cristina Grama- arta de a fi hairstylist

Categories Beauty, Bucharest now

Când am conștientizat că, dorindu-mi să fac hairstyling, de fapt vreau să fac lumea mai frumoasă și mai fericită, am înțeles că trebuie să-mi folosesc toate aptitudinile, toate tehnicile deprinse de-a lungul timpului, toate cunoștințele și întreaga mea creativitate. – Cristina Grama,  Arte împletite în păr.

 

Intrigați de tot ce înseamnă artă, trend și identitate, am avut minunatul prilej de a sta de vorbă cu Cristina Grama, cunoscută nu numai ca hair designer, dar și ca creatoare a Salonului și Academiei de Coafură Fason.

Întrebând-o despre influențele copilăriei legate de acest domeniu, Cristina ne-a dezvăluit faptul că părinții ei au lucrat în același domeniu,  însă aceștia au încercat să o țină departe de această profesie, considerâd că aceasta este grea, fiind nevoit să stai mult în picioare, având de aface cu oameni de toate tipurile și având nevoie de răbdare la fiecare în parte, să îți controlezi poziția și mimica feței și cel mai important, trebuie să fi mereu binedispus : Ești, cumva, pe scenă tot timpul, iar asta nu e ușor.

Cu toate că Cristina a terminat Facultatea de Drept, imediat după terminarea liceului, a încercat să se înscrie la o școlă de coafură, dorindu-și să aibă propriul venit, însă a fost refuzată, deorece nu mai erau locuri existente. Totuși, a reușit într-un final să se înscrie la cursul de frizerie din cadrul UCEOM, iar de aici a început basmul minunat pe care Cristina îl creează și îl împărtășește cu ceilalți, în continuare. Astfel, ea urma cursurile, în paralel cu orele de la facultate. Câțiva ani mai târziu, a fost nevoită să ia o pauză de la a face ceea ce îi plăcea, pentru a-și îndeplini și rolul de mamă, însă s-a reîntors rapid la meserie. Cărțile, totuși, au reprezentat penru Cristina o adevărată sursă de cunoaștere și dezvoltare interioară, au fost declicul ce au făcut-ă să realizeze că asta își dorește să facă- coafură. A ales să facă un curs de coafură la Academia Blondi,  iar acela a fost locul unde s-a descoperit.

Și vorbind, și vorbind…am aflat unul din lucrurile ce, cu siguranță, ne fascinează pe toți- povestea din spatele tatuajelor. Mi-am făcut primu tatuaj imediat dupa treizeci de ani, când am început coafura. Aveam deja copii atunci. Fiecare tatuaj pe care îl am simbolizează o perioadă. Primul meu tatuaj a fost fluturele care, pentru mine, înseamnă transformare, metamorfoză, dar și sensibilitate. Faptul că un fluture trăiește douăzeci și patru de ore, m-a făcut să înțeleg că fiecare clipă din viață este foarte valoroasă și unică. Alte lucruri care mă caracterizează sunt fragiliatea și vulerabilitatea unui fluture, atât de ușor de ucis. După aceea,a am ales tatuaje pe această temă- flori și natură. Cel mai recent tatuaj al meu este calul, un animal superb, cu care mă identific. Ah, și ceasul lui Salvador Dali! Asta când am realizat cât de prețios este timpul care se scurge fără voia noastră, atât de repede…

 

Și dacă nu v-ați dat seama deja de creativitatea Cristinei, dorința de creație și de a aduce frumosului noi conotații, nu aveți cum să nu o faceți acum, când am decis să o întrebăm pe Cristina despre cartea ei- Arte împletite în păr- , dar și despre ultima ei colecție lansată Identitate și evoluție.

După părerea mea, Identitate și evoluție este cea mai importantă colecție de până acum, fiindcă am găsit ideea de a ilustra, în numai jumătate de oră, o colecție inspirată din istoria muzicii, a artei, a costumului și a coafurii, lucruri regăsite și în cartea mea. Toate acestea sunt o sursă de inspirație pentru noi stiluri, pentru reinterpretarea acestora. Colecția a fost mai valoroasă prin faptul că a fost susținută de muzica clasică, cântată live de Simona Strungaru și muzică rock interpretată la chitară de către Dan Niculescu,ambi fiind  doi artiști deosebiți.

Legat de cartea mea -care tocmai a fost lansată, în primul rând la  Brașov, în cadrul aceluași eveniment,apoi la București, în cadrul Galeriei de Artă GALATECA, iar acum se găsește în librăriile Cărturești – aceasta are drept concept ideea de total look, corelarea dintre coafură și costum. Este o carte care adună laolaltă informații și experiențe, cu ajutorul cărora să poți crea o viziune de ansamblu a unei persoane și a unei personalități. Dacă eu  aș fi avut această carte când am început coafura, aș fi fost foarte fericită.

 

Deja copleșiți de vibe-ul minunat pe care Cristina îl emană prin fiecare por, am incheiat interviul cu o întrebare legată de tendințele anului 2017, întrucât este un interes comun pentru oricine, în zilele noastre, iar răspunsul pe care l-am primit, a fost unul ce ne-a făcut să privim cuvântul tendință cu alți ochi și să îl înțelegem cu un cu totul alt sens, unul mai bun.

Dacă ar fi să ne raportăm la ce anume ar fi foarte bine pentru fiecare în parte să poarte, asta ar porni de la faptul că fiecare trebuie să se cunoască pe el ca sine, să fie conștient de proporțiile lui, de fizionomia lui, textura și densitatea părului, nevoile pe care le are, dar și stilul de viață. Începând de la cea mai fragedă vârstă, începem să facem lucrul acesta conștient sau inconștient, prin căutările noastre, pentru că, de fapt avem o călătorie, în cadrul căreia facem niște căutări, prin care trăim niște experiențe, dar mai ales prin care experimentăm.  În funcție de trăirile noastre, de perioadele prin care trecem în viață și la momentul la care ne raportăm în perioada respectivă, adoptăm un stil, care bineînțeles este influențat de  ce se poartă la nivel mondial. Sunt niște linii generale, dar eu personal, sunt pentru personalizare, pentru că fiecare este unic și fiecare persoană trebuie să își găsească stilul ei, raportat la experiențele ei, la viața ei și la nevoile ei. Plecând de aici, cred că cel mai important este să te cunoști pe tine, ca să poți să adopți niște tendințe, în stilul tău. Să le reinterpretezi. Sincer, mi se pare foarte greșit să copiezi, să îți iei fix de pe un manechin hainele sau coafura sau dintr-o revistă, să le copiezi pur și simplu. Eu cred foarte mult în diversitate și îmi place, încerc să găsesc mai mult decât ce se poartă, încerc să găsesc ce îți vine cel mai bine și ce te avantajează, pentru că fiecare culoare este mai mult decât o culoare, ea este un simbol, ea reprezintă o poveste și atunci trebuie să se potrivească cu ce vrei tu să exprimi din interior și astfel, din discuția  cu fiecare clientă în parte, aflu informații cu care completez eu direcțiile în modă. Întotdeauna vor fi tendințe, în fiecare an vor fi tendințe pentru părul blond, pentru culori deschise, închise, atât  pentru nuanțe naturale de  marouri, cât și pentru lucrări mai avangardiste, mai colorate. Astfel, fiecare vine cu povestea lui și împreună, o descriem și pe păr.  Cei mai fericiți oameni sunt cei care reușesc să iși găsească echilibrul din interior și din exterior, exprimând astfel, abia atunci, cine sunt ei cu adevărat.

Și cel mai important este, pentru că atunci te și reprezintă și stilul, viața pe care o ai. Este extrem de important să găsești ce îți place să faci și aia să faci.  Asta ar trebui să caute fiecare om în viață. Dacă găsești în viață ce îți place să faci, atunci poți avea o imagine raportată la ceea  ce faci, ceea ce gândești, iar abia atunci te vei afla în armonie cu tine și își vei cunoaște stilul.

Oamenii cred că noi facem coafură, dar de fapt noi facem lumea mai frumoasă, iar acesta este un privilegiu pentru care sunt foarte recunoscătoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *